Serijal o filantropiji: Sve o komšijinoj kravi

Serijal u produkciji Fonda B92 "O dobrim delima, ili sve o komšijinoj kravi“ počinje sa emitovanjem od 1. jula u 9:45 na O2 televiziji i obrađivaće pojam filanatropije, njenu istoriju kao i primere filantropskog delovanja u Srbiji i svetu.

Podeli

Kao istorijski primeri filantropije u srpskom društvu pomenuto je delovanje brojnih srpskih značajnih ličnosti koje su ostavile vredna zaveštanja srpskom društvu i državi kao što su Kapetan Miša Anastasijević, Ilija Milosavljević Kolarac, Nikola Spasić, Sava Tekelija, Katarina Milovuk, Delfa Ivanić, Stana Milanović, Radovan Lazović i dr.

Pored istorijski bitnih ličnosti obrađene su i teme filantropije u savremenom srpskom drušvu, odnosno mapirani su i prikazani lokalni primeri filantropije i načini filantropskog delovanja, preko metoda davanja kojima se prikupljaju sredstva do oblika registrovanja, mehanizama funkcionisanja i promocije.

Pomenuti su primeri Svratišta za decu koje uspešno pomaže deci sa ulice i nudi dnevno utočište, SOS Dečjeg sela iz Kraljeva i njihove Omladinske kuće, organizacije Naša kuća koja upošljava mlade sa smetnjama u razvoju, Smart kolektiva koji u saradnji sa brojnim kompanijama promoviše odgovorno poslovanje i socijalno preduzetništvo, zatim primeri istaknutih pojedinaca u zajednici koji su svojim delovanjem pomogli svojim sugrađanima, kao i filantropska delatnost komercijalnih firmi kao što su Hemofrarm, Erste banka, Nordeus koji su primeri korporative društvene odgovornosti. Razgovarano je i sa predstavnicima kreativnih i marketinških agencija koje su besplatno osmislile i realizovale promotivne kampanje za brojne humanitarne akcije kako bi doprle do što šire javnosti.

Na kraju, obrađena je i tema uloge volonterizma i verskih zajednica i njihov uticaj i značaj na podsticanje filantropije u društvu.

strana 1 od 21 idi na stranu