Pitanje broj jedan za Putina i Erdogana: Idlib

Situacija nakon napada snaga sirijske vlade na položaje proturski orijentisanih pobunjenika, a potom i odmazde - obaranja helikoptera sirijske vlade, zaoštrena.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed
Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed

Turski predsednik Erdogan već dva dana preti da će Turska napasti snage sirijske vlade bilo gde u severnoj Siriji ako još jedan turski vojnik bude povređen. Poručio je i da je Turska odlučna da do kraja februara potisne snage sirijske vlade iza turskih osmatračnica u severozapadnoj pokrajini Idlib.

"To ćemo učiniti na koji god način, iz vazduha ili sa zemlje", zapretio je Erdogan iz Ankare. Ali kome je ta pretnja upućena - Bašaru el Asadu, koji je na čelu Sirije ili predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, bez čije pomoći sirijske snage ne bi opstale u višegodišnjim borbama na tlu Sirije, u kojima se odnos snaga na terenu menja iz dana u dan?

Na Erdoganove optužbe odgovorio je Kremlj, odakle se javio Putinov portparol Dmitrij Peskov, koji je rekao da "sirijske snage u Idlibu napadaju samo teroriste, a ne civile". Peskov je istakao da su akcije sirijskih snaga "usmerene na neutralisanje terorista i njihovih agresivnih aktivnosti", prenosi Tas.

Odmah je usledila i kontraoptužba, jer je, kako navodi Rojters, Peskov rekao da se Turska ne pridržava sporazuma sa Moskvom za neutralisanje militanata u sirijskoj provinciji Idlib i da se napadi tih grupa na sirijske i ruske snage nastavljaju.

On je rekao da je Moskva i dalje posvećena sporazumima koje je postigla sa Ankarom, ali da smatra da su napadi u Idlibu neprihvatljivi i u suprotnosti sa tim sporazumima.

Hitan sastanak

Zbog svega toga, Ankara u narednim danima šalje delegaciju u Moskvu, radi razgovora zbog eskalacije sukoba u sirijskom Idlibu, a to je najavio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je rekao da je oko milion ljudi raseljeno zbog sirijskih napada, preneo je Rojters. On je, na konferenciji za novinare u Tirani, naveo i da je Nemačka obezbedila 40 miliona evra, kao podršku turskim planovima da nađe rešenje za smeštaj Sirijaca koji napuštaju Idlib, preneo je Rojters.

Ankara tražila razgovor s Putinom

Celokupna situacija rezultirala je telefonskim razgovorom Putina i Erdogana, saopštio je Kremlj.

Erdogan i Putin su se saglasili da je neophodno u potpunosti ispuniti rusko-turske sporazume o Siriji.

"Dvojica lidera razgovarala su o raznim aspektima aktivnosti koje za cilj imaju rešavanje sirijske krize", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi Tas.

U saopštenju se precizira da je telefonski razgovor inicirala Ankara.

strana 1 od 73 idi na stranu