Dan republike Indije: Proslava uz vojnu paradu VIDEO

Nju Delhi -- Hiljade Indijaca prisustvovale su na jednom od glavnih bulevara u glavnom gradu Nju Delhiju vojnoj paradi kojom je obeležen Dan republike.

Izvor: Beta/AP
Podeli

Obeležena je i 70. godišnjica uvođenja demokratije u toj zemlji.

Tokom ceremonije, đaci, igrači narodnih igara, bataljoni policije i vojske promarširali su paradnom rutom, praćeni prikazom vojne opreme.

Na paradi je bilo i brojnih platformi na kojima je predstavljena velika kulturna raznolikost Indije, dok su muškarci, žene i deca u šarenim nošnjama igrali tradicionalne plesove.

Parada je trajala 90 minuta i prenošena je uživo preko televizije.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro bio je glavni gost na ovogodišnjoj proslavi. Njemu su predsednik Ram Nat Kovind i premijer Narendra Modi dodelili ceremonijalnu Počasnu gardu u predsedničkoj palati.

Bolsonaro se pridružio dvojici indijskih vođa dok je vojna parada prolazila kroz centralnu aveniju blizu predsedničke palate.

Pored učešća u proslavama, Bolsonarova poseta je namenjena i jačanju trgovine i investicionih veza između dve zemlje u nizu oblasti.

Pre parade premijer Narendra Modi odao je počast palim borcima u novoizgrađenom Ratnom memorijalnom centru u Nju Delhiju.

Manje parade takođe su održane u glavnim gradovima indijskih država.

Policija je javila da su separatistički ekstremisti koji redovno bojkotuju proslavu Dana republike bacili pet bombi u istočnoj državi Asam. Niko nije povređen, navela je policija.

strana 1 od 85 idi na stranu