"Kurti bi lako mogao da ponese titulu kosovskog barona Minhauzena"

Beograd -- Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić rekao je da su projekat "Velike Albanije" i brisanje Srba sa mape okosnica programa lidera Samoopredeljenja Kurtija.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zato i govori da ne želi da razgovara sa onima za koje su Srbi glasali, dodaje Đurić.

"Kurti moguće neće postati premijer samoproglašenog Kosova, ali bi lako mogao da ponese titulu kosovskog barona Minhauzena. Kurti laže ceo svet da je tobože demokrata, a ne zna da izračuna da je 10 uvek više od 0", rekao je sinoć Ðurić za Tanjug.

On je rekao da mu umesto čestitke, koju on sam zbog očigledne netrpeljivosti nije uputio onima koje su Srbi izabrali, poručuje da Kosovo nije prćija ni miraz njegov ili njegovih "enverističkih sledbenika".

"Ne želi da razgovara s demokratski izabranim predstavnicima Srba - hvala mu! Uštedeo nam je vreme i energiju da svetu objasnimo ko je i šta je - velikoalbanski, šovinistički ekstremista koji gazi osnovna demokratska načela, sanja uništenje Srba i Srbije i čitav život troši na mržnju i snove o Velikoj Albaniji i nezavisnom Kosovu koji se nikada neće ostvariti", istakao je Ðurić.

On ukazuje da Kurti želi da razgovara sa onima koji su osvojili 0,08 odsto glasova, a ne želi ni da čuje one koji su osvojili 98 procenata.

"Nema Kurtijeve Velike Albanije i neće je biti. Neće biti ni nezavisnog Kosova. Laganje sopstvenog naroda da to može da postigne preteći Srbiji i ugnjetavajući Srbe, neće ni njemu ni celom Kosovu i Metohiji doneti ništa dobro", istakao je Ðurić.

Dodao je da se Kurti hvali da neće da razgovara s demokratski izabranim predstavnicima čitavog jednog naroda, drugog po brojnosti u pokrajini u kojoj živi, a prvoj po brojnosti u državi čiji je građanin.

"Srpski državljanin Kurti obmanjuje albanski narod jeftinom šovinističkom retorikom uperenom protiv Srba. Njegovi šovinistički snovi o velikoj Albaniji njegova su prava priroda", rekao je Ðurić.

On je upozori i da "neka niko u Srbiji ne gaji opasne iluzije o Aljbinu Kurtiju kao tobožnjem novom lideru koji smenjuje ratnu generaciju albanskih političara".

Prema njegovim rečima, Kurti je separatista nad separatistima, koji čitav svoj život ratuje i bori se za stvaranje velike Albanije i poslednje dve i po decenije se isključivo bori protiv Srbije i srpskih interesa.

"Reč je o čoveku koji mrzi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a voli (nekadašnjek komunističkog vođu Albanije) Envera Hodžu, i osobi koja vređa ženske članove porodice Vučić", rekao je Ðurić.

On je ocenio da je reč o krajnje ekstremnom i radikalnom, militantnom šovinsitičkom političaru a ne o novom licu Kosova, kako žele da ga predstave pojedini domaći i međunarodni krugovi, kojima očito ne smeta što Kurti u prvoj izjavi najavljuje nove pritiske i gaženja Srba".

"Verni sledbenik Envera Hodže ne bi da razgovara sa onima koje je narod izabrao nego sa onima koje su Srbi sa prezirom odbacili. To je ruganje u lice demokratiji i pretnja budućnosti svih građana KiM, i to je politika koja u Srbiji, posebno u njenim južnim krajevima, neće proći", zaključio je Ðurić.

strana 1 od 86 idi na stranu