Vučić i Palmer o NATO bombardovanju

Beograd -- Vučić na konfrenciji sa Palmerom izjavio da nije postojao dovoljan razlog za NATO agresiju. Palmer: Žao nam je zbog gubitaka, ali takva je odluka bila.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je međutim dodao i da ako građani Srbije misle da treba ići u budućnost uz loše odnose sa SAD, da treba da nađu novog predsednika ili vladu.

Navodeći da je NATO agresija uništila mnogo ljudskih života i ekonomsku i političku infrastrukturu Srbije u smislu odnosa prema Zapadu decenijama kasnije, Vučić je rekao da je srpski narod platio cenu koju nije zaslužio iako, kako je naveo, "nismo uvek bili anđeli".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je ranije danas da je istorija pokazala da je bombradovanje SRJ 1999. bilo neophodno i legitimno, jer je zaustavilo nasilje. Izbeglice su mogle da se vrate kući, a Kfor je pomogao da se na Kosovu stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve, uključujući i srpske zajednice, kazao je on.

"Neodbranjiva je pozicija NATO od pre 20 godina. Nije postojao dovoljan razlog za agresiju, ali se nadam da će za 10 godina ljudi koji su u tome učestvovali sagledati sve iz ugla prava jednog malog naroda na postojanje i život", naveo je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa američkim diplomatom Metjuom Palmerom.

Po Vučićevim rečima, Srbija mora da nauči da poštuje svoju prošlost, ali više od svega budućnost svoje dece. "Naše je da ne zaboravljamo stvari, ali i da je ono što će se dogoditi uvek važnije od onog što je bilo. Moramo da se skoncentrišemo na budućnost, a naša budućnost treba da bude u dobrim odnosima sa SAD i daću sve od sebe da takve odnose gradimo", kazao je Vučić.

Upitan o NATO bombardovanju, američki zvaničnik je imao drugačiji odgovor. On je rekao sa SAD shvataju koliko je osetljivo pitanje "NATO intervencije na Kosovu za građane Srbije".

"Naravno, nama je jako žao zbog gubitaka života, ali takva je odluka doneta... Umesto da stalno gledamo unazad, treba da ohrabrimo sve da gledaju napred i da je za građane Srbije i građane Kosova važno da se usmere na evropsku budućnost za obe zemlje", rekao je on i zaključio: "Treba da priznamo kakvu cenu je platio narod na obe strane zbog te operacije i da se okrenemo boljoj budućnosti".

strana 1 od 73 idi na stranu