Vučić: Želimo da budemo u odabranom društvu EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa bivšim kancelarom Nemačke Gerhardom Šrederom na konferenciji World minds.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vučić je rekao da Srbija želi da bude u EU i najavio da će u septembru predložiti nova rešenja vezana za to.

"Niko neće vući Srbiju u EU, da bi tek onda rešavala svoje unutrašnje probleme. Danas su glavni evropski problem izbori za EU parlament. Negde u septembru ću predložiti nova rešenja, kako da rešimo problem granice, zajednickog tržišta. Svakako želimo da budemo u odabranom društvu EU", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje gde vidi sebe na putu Srbije ka pristupanju EU,
prenosi Blic.

Na temu sadašnje pozicije Srbije u odnosu na EU, Ssreder je rekao da Srbija ispunjava vecinu ekonomskih uslova za članstvo u EU.

"Ali, ostaju pitanja poštovanja prava, usklađivanja zakona i mnoga druga. Ako imate ekonomsku regionalnu saradnju, to je značajno ne samo za region već i za celu Evropu. Međutim, prvo bi se trebalo pozabaviti taksama koje je Kosovo nedavno uvelo Srbiji", rekao je Šreder.

Na pitanje o odnosu sa Rusijom, Ssreder je rekao da istorijski postoje veoma pozitivne veze između Srbije i Rusije, ne samo zbog slicne religije i jezika.

"Ako pogledamo SAD, ona ima svoju agendu i ona se trenutno okrenula i Kini. Rusija je svakako dobar partner, kada je rec o gasovodu i svemu ostalom", kaže Šreder.

Vučić je rekao da naša zemlja ima odlične kontakte sa Rusijom i dobru saradnju i poručio EU: "Ako nas ne želite u EU recite nam tako, nemojte da tražite izgovore u našoj saradnji sa Rusijom"

"Samo jednom sam posetio Vladimira Putina u njegovoj kući, ali imamo odlične kontakte i dobro sarađujemo. Kada saradujemo sa Rusijom, naš interes je da imamo gasovod, da imamo dovoljno gasa za naše građane jer kako ćemo drugačije kada se zavrne slavina preko Ukrajine. Vi Nemci ste to rešili bolje, Severnim tokom 2, ali i mi moramo da se snalazimo".

strana 1 od 59 idi na stranu