Ruski centar u Nišu: Pratimo sve

Niš -- Srpsko-ruski humanitarni centar naveo da prati novonastalo stanje izazvano učestalim padavinama i preduzima sve potrebne mere povišene pripravnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli

U saopštenju se navodi da će SRHC, shodno međudržavnom sporazumu između Srbije i Ruske Federacije i u narednom periodu reagovati u vanrednim situacijama, ne samo u Srbiji, već i u drugim državama balkanskog regiona.

Zahvaljujući pokazateljima koje taj centar dobija sa satelita iz Nacionalnog centra za upravljanje u kriznim situacijama, navode da raspolažu preciznim podacima o situaciji u regionu, kada je reč o trenutnim padavinama, ali i o procenama moguće ugroženosti stanovništva i naselja.

SRHC u Nišu ima i sopstveni Centar za upravljanje u kriznim situacijama (CUKS), koji je namenjen za prijem i prenos informacija o prognoziranju, modeliranju i proračunu vanrednih situacijama, monitoringu...

Ističu da su u stalnoj vezi sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije i Ministarstvom za vanredne situacije Rusije.

Međutim, SRHC ukazuje da može reagovati samo na izričit poziv ugroženih strana, odnosno vlada zainteresovanih država. Ovo se odnosi i za slučajeve poplava, kakve su sada registrovane u nekim područjima BiH.

U takvim slučajevima SRHC može momentalno reagovati, dostaviti operativne snage, materijalno-tehničke uslove, koordinirati neophodnu pomoć i dodatnu podršku iz Rusije.

SRHC i operativne snage Ministarstva za vanredne situacije RF u proteklih 10 godina u više navrata potvrdile su svoju profesionalnost, efikasnost i opremljenost, ne samo u Srbiji, već i na Balkanu.

Među rezultate rada ubrajaju se stotine spasenih života, suzbijanje i otklanjanje posledica poplava i požara, pružanje i dostavljanje humanitarne pomoći i sredstava ugroženom stanovništvu u Srbiji, BiH, Albaniji, Sloveniji, kao i stručna i profesionalna obuka specijalista sa Balkanskog regiona, ističe se u saopštenju.

strana 1 od 59 idi na stranu