U društvu velikih belih ajkula

petak 23. jul u 16:30

Adrenalinsko putovanje.

S obizrom da žive na našoj planeti već 15 miliona godina, velike bele ajkule i dalje su neprikosnoveni vladari carstva u kojem smo mi tek ranjivi posetioci. One su vrsta od koje se ljudi najviše plaše i koju najviše poštuju. Međutim, ako znamo da je zabeleženo manje od 70 smrti u istoriji napada velikih belih ajkula na ljude, da li zaista mirne savesti možemo da ih nazivamo bezobzirnim ubicama? Ili su one zapravo pogrešno shvaćene grabljivice?

Ovaj program Nacionalne geografije je dokumentarac sa elementima trilera, smešten na grupu ostrva koja se nalaze 70 kilometara od obala Južne Australije. Neke od najvećih belih ajkula sveta ovde dolaze zbog hrane koje ima u izobilju. Više od 500 velikih belih je obeleženo u ovim vodama, većinu je uhvatio i obeležio Nemac Rolf Čabajski, nekadašnji svetski rekorder u sportskom ribolovu. Sarađujući sa vodećim australijskim naučnicima za velike bele ajkule, Rolf neprestavno obeležava ajkule, čak i na turama na koje vodi turiste na svom brodu Kalipso Star. Zahvaljujući njegovim naporima, možemo da otkrijemo kuda i kada ajkule putuju.

Velika bela ajkula je široko rasprostranjena, ima je i hladnim i u tropskim vodama. Istraživanja koja su sprovedena u Australiji pokazuju da one mogu da pređu i do 80 kilometara dnevno. Od hladnih voda Neptunovih ostrva na jugu Australije, one putuju hiljadama kilometara ka istočnoj i zapadnoj obali u toplije vode, u neprestanoj potrazi za hranom. Iako ne putuju zajedno, velike bele koriste iste rute i orjentišu se na isti način u zamršenim podvodnim magistralama, stižući na isto mesto, u različitim periodima godine.

Pridružite se Rolfu u njegovoj potrazi za velikim belim ajkulama, a sve kako bismo bolje razumeli i više cenili pogrešno shvaćene, a tako divne, velike bele ajkule.