Granična brzina

nedelja 15. februar u 18.00

Sivi soko je jedna od najsmelijih grabljivica u prirodi. Hiljadama godina, ljudi su se divili njegovim moćnim krilima i neukrotivom duhu.

Međutim, jedna osobina izdvaja ovu pticu od drugih. Kada je brzina u pitnju, ni jedna ptica ne može ni da priđe blizu brzinama koje razvija sivi soko. Program Nacionalne geografije "Granična brzina" upoznaje nas sa pilotom i sokolarem Kenom Frenklinom, čovekom koji je odlučan da odgovori na pitanja koja vekovima fasciniraju sokolare i naučnike.

U svom domu u državi Vašington, Ken i njegova supruga Suzana ujedinili su njeno orintološko znanje i njegovu ljubav prema sokolarenju. Toliko su posvećeni ovim pticama, da sa njima čak dele i spavaću sobu. A sada, sa njima je ženka sokola za koju veruju da će im otkriti tajnu neverovatne brzine sivog sokola. Naučnici i sokolari nikada nisu uspeli da se dogovore kojojm se brzinom sivi soko obrušava na plen, jedni kažu da je u pitanju 150 kilometara na sat, mada nisu retki ni oni koji tvrde da je u pitanju brzina od neverovatnih 450 kilometara na sat. Zahvaljujući maloj kameri koju je pričvstio za krilo ženke sivog sokola, Ken je uspeo da razreši i ovu nedoumicu.