Serijal filmova o Hariju Poteru

Ponedeljkom u 21h

Serijal filmova o Hariju Poteru

Serijal filmova Hari Poter biće emotivan svakog ponedeljka u 21h na O2 televiziji. Svih osam filmova urađeni su po uzoru na radnje osam tomova knjiga o Hariju Poteru, škotske književnice Džoan Ketlin Rouling.

“Hari Poter i kamen mudrosti” je prva knjiga objavljena 1997, a film emitovan 2001. godine.

Knjige i filmovi o Hariju Poteru su namenjene starijoj deci, ali se vremenom pokazalo da ima obožavatelje i starijih godišta. Materijal za knjige i filmove, autorka Džoan Ketlin Rouling pronašla je u sopstvenoj mašti, dok je putovala u vozu na realciji Mančester-London.

Svaka knjiga/film opisuje jednu godinu Harijevog života na Hogvortskoj školi magije, gde se mlađi čarobnjaci uče kako da koriste magiju i igraju čarobnjački sport kvidič.

Knjige su pisane u trećem licu, sa Harijem Poterom kao glavnim junakom, a u nastavku navodimo spisak svih tomova knjiga i delova filmova:

1. Hari Poter i Kamen mudrosti (2001)

2. Hari Poter i Dvorana tajni (2002)

3. Hari Poter i zatvorenih iz Askabana (2004)

4. Hari Poter i vatreni pehar (2005)

5. Hari Poter i Red feniksa (2007)

6. Hari Poter i polukrvni princ (2009)

7. Hari Poter i relikvije smrti (2010)

8. Hari Poter i ukleto dete (2011)

Hari Poter je upoređivan sa mnogim poznatim knjigama, a najviše sa Tolkinovim “Gospodarom prstenova”.

Književnica Džoan Ketlin Rouling je 2016. napisala scenario i za deveti odlomak pod nazivom “Fantastične zveri i gde ih naći”, koji je objavljen naredne godine, a obećano je da će se tradicija snimanja filmova nastaviti.