U orlovskom gnezdu

petak 9. novembar u 21.02

Ratni spektakl sa velikom internacionalnom glumačkom ekipom koju predvode Ričard Barton i Klint Istvud.

Godine 1944. britanski vojni avion je oboren, a nacisti zarobljavaju jedinog preživelog, američkog generala koji je upućen u najtajnije savezničke planove, pa i tačan datum Dana D. Britanska obaveštajna služba hitno organizuje grupu za njegovo spašavanje iz dobro čuvane nemačke tvrđave.

Komandose predvode britanski oficir, major Džon Smit i sposobni američki poručnik Moris Šafer. Uspevaju da dođu do dvorca u kom je zarobljeni general, ali upadaju u zamku i shvataju da ih je neko izdao. Otkrivaju da su izdajnici trojica majorovih ljudi, ali još je gore to što je stvar "procurila" na mnogo više strana…

Where Eagles Dare, 1968.

Žanr: ratniZanimljivosti:

- Snimanje ovog filma inicirao je pastorak Ričarda Bartona, koji je želeo da gleda svog očuha u dobrom, starovremenskom, avanturističkom filmu. Barton se obratio producentu Eliotu Kastneru, a ovaj je zamolio pisca Alistera Meklina da napiše scenario. Šest nedelja kasnije scenario je bio gotov.

- Klint Istvud nije želeo da bude drugi potpisani iza Bartona, ali je pristao nakon što je dobio honorar od 800 000 dolara.

- Iako ga prati reputacija nasilnog ponašanja iz drugih filmova, Klint Istvud u ovom filmu ubije više ljudi nego u bilo kom drugom ostvarenju u kom je igrao.

- U sceni u kojoj se Ričard Barton i Klint Istvud penju na zidine utvrđenja, Barton se sa lakoćom kreće, dok se Istvud penje sa velikim naporom. Ovo je posledica činjenice da je Barton, kao čovek potpuno van kondicije i sklon alkoholu, odabrao da se vozi kranom (što je kasnije izbrisano specijalnim efektima), dok se mladi Istvud opredelio da se zaiste penje uz zidine.

- U skorašnjem istraživanju Kanala 4 o najboljih 100 ratnih filmova svih vremena, reditelj Stiven Spilberg je rekao da je “U orlovskom gnezdu” njegov omiljeni ratni film.

- Naslov filma deo je stiha Šekspirovog “Ričarda trećeg”:

"The world is grown so bad, that wrens make prey where eagles dare not perch."

(Iskvario se ovaj svet toliko da carić grabi tamo plen gde ne sme orao ni da sleti.)

Uloge: Ričard Barton, Klint Istvud, Patrik Vajmark Režija: Brajan Haton

više o filmu