"Šta Nemci i Francuzi mogu da nauče od Srba i Albanaca?"

S godinama, sve više mi smeta da slušam zapadne političare kako govore o našoj srpsko-albanskoj mračnoj istoriji, vekovnoj mržnji i sukobima. Ako zaista žele da nam pomognu da se pomirimo, morali bi – a pre njih, naravno mi sami – da pođu od toga da, prosto, nisu u pravu.

Aleksandar Pavlović
Pošaljite komentar
 1. Prvi momemenat neslaganja ali ne i sukoba bio je Prihvatanjem islama od jednog dela Albanaca koji su dotle bili Hriscani { katolicke vjere }. Albanci koji su prihvatili Islam skoro su se poistovecili sa Turcima i imali odnos prema Srpskoj Raji kao i sami Turci.. Islamizirani Albanci dali su Turskoj Imperiji na desetine Vezira. Prvi i Pravi sukob izmedju Srba i Albanaca se dogodio 1878 godine proterivanjem Albanaca iz Niskog okruga i Toplice . Berlinskim Sporazumom taj deo je pripao Knezevini Srbije pod uslovom da se lokalno stanovnistvo ne dira. Medjutim Srpska Vojska je u tim delovima brutalno postupila i proterala svo nesrpsko stanovnistvo. Drugi i najkrvaviji sukob se dogodio 1912 godine kada je Srpska Vojska i Djandarmerija prilikom zauzimanja Kosova pocinila nezapampene zlocine koji su kao takve u to doba opisivali neki socijaldemokratski Srpski oficiri kao sto je bio Dimitrije Tucovic i Kosta Novakovic pisuci o u Radnickim Novinama o zlocinima Srpske Vojske nad Albancima na Kosovu. Ta su ta dva kljucna moimenta koji su doveli do sukoba Srba i Albanaca do danasnjih dana . Sve drugo sto se dogodilo nakon toga su posledice a razlog su god. 1878 i 1912. Nadam se da cete objaviti ovaj moj realan komentar.
  (bond stil, 23. mart 2018 12:40)

  # Link komentara

 2. Tako je , dosta više sa kafanskom istorijom i mitovima.
  (Istina i samo istina, 5. decembar 2017 12:21)

  # Link komentara

 3. realno..nema sta!..trebalo bi vise ovakvih pozitivnih tekstova ili storija o Albancima i Srbima da se citaoci navikavaju i za nekoliko godina sve ce biti u redu
  (bashkim, 1. decembar 2017 08:35)

  # Link komentara

 4. Mogu, mogu i Nemci, i Francuzi, i..., da na uce od Srba i Albanaca?!
  Da sviraju gusle!
  (Mujo11, 30. novembar 2017 12:46)

  # Link komentara

 5. Ne bih ni negirao ni tvrdio o korektnosti teksta. Ali u svakom slucaju je dobro da se takvi tekstovi objavljuju i pomognu koliko toliko smanjenju mrznje.
  Sto se tice balkanizma, problem je u tome sto mi na balkanu idemo u raskorak sa vremenom i cinimo ona varvarstva koje su na Zapadu cinili uglavnom u Srednjem veku i do Drugog svetskog rata. A mi od toga nista nismo naucili pa ponavljamo njihova dela i jos se pravdamo pa i oni su tako radili u ona vremena. To je kao kada bi mi u nase zatvore uveli toruru i pravdali se pa i oni su to onda radili.
  Latinka Perovic je dala dobru definiciju da mi zivimo u raskoraku sa vremenom. Verovatno to vazi i za ostale na Balkanu. E sada je pitanje koliko ko i na koji nacin.
  (raskorak sa vremenom, 29. novembar 2017 12:32)

  # Link komentara

 6. kako se prave ćevapi i dobar sladoled?
   (TinTin, 26. novembar 2017 23:09)

  # Link komentara

 7. Balcanization je sinonim za teritoriju sa puno malih drzavica, a ne za primitivizam i zaostalost. Pogledajte u recnik ako mi ne verujete. Tako je osnovna premisa clanka pogresna...na zalost.
   (Bridge, 26. novembar 2017 23:05)

  # Link komentara

 8. Dobar tekst, ali mi izgleda kao uvod, nije kompletan. Trebao je nastaviti i doći do korena sukoba nas i Albanaca, kad smo se, kako i zašto zakrvili. Ja o tome čitao samo na netu, ima naše, ima njihove krivice. Ali bih više voleo čuti od nekog školovanog, iz autentičnih izvora, od nekog kao što je pisac ovog teksta npr...
   (Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja, 26. novembar 2017 23:00)

  # Link komentara

 9. Kakvi su bili i sami, pre 200 godina.
   (Smuleco, 26. novembar 2017 22:54)

  # Link komentara

 10. Retko korektan tekst
  (Dragan, 26. novembar 2017 21:55)

  # Link komentara

 11. Mrznja je toliko eskalirala osamdesetih godina proslog veka da su jedni druge u svojim razmisljanjima tretirali kao nizu rasu. Na zalost i danas je to trend, pa su pogrdne medjusobne parole hit i na sportskim utakmicama.
  Srbi i Albanci do ludih devedesetih godina nisu nikada medjusobno ratovali. I pre tog vremena Albanci su bili prvi na listi nepozeljnih naroda medju anketiranim Srbima, a Srbi isto tako po misljenju Albanaca. Cija je veca odgovornost za ovakvu stvarnost, nije ni bitno. Vazno je da se ona promeni. Za vreme petovekovne turske okupacije srpske manastire na KiM su uglavnom cuvali Albanci, a neki njihovi potomci su ih u sadasnjem vremenu palili, kao i srpski albanske dzamije. Slaba je bila osuda ove sramote od strane srpske i albanske politicke i verske elite, ako je uopste i bilo. U kosovskom boju su bili na istoj strani tadasnji Srbi i Albanci... Sa druge strane, Francuzi i Nemci su ratovali vekovima i imali milionske zrtve, a danas su najveci saveznici i glavna politicka i vojna osovina EU. Ako zele stabilan mir i sigurniju i bolju buducnost za svoju decu, Srbi i Albanci se moraju takodje pomiriti.
  (Zemun grad SPO, 26. novembar 2017 17:35)
  Ti Albanci koji su Cuvali crkve i manastire na Kosovu jer su i sami bili Ortodoksne tj kako bi vi rekli pravoslavne veroispovesti, nisu ih cuvali Albanci muslimani, dok Dzamije koje su zapaljene u Srbiji nisu Albanske? Sve sto ima veze sa islamom je turska zaostavstina, ne zamenjujte teze.
  sve u svemu dobar tekst
  (gradjanin, 26. novembar 2017 21:22)

  # Link komentara

 12. Zanimljiv tekst.
   (kazance, 26. novembar 2017 20:59)

  # Link komentara

 13. Hvala Aleksandru Pavloviću za ovaj tekst! Lepo je kada se teme koje se odavno raspravljaju u akademskim krugovima prilagode širem čitalaštvu. To bi uostalom i trebao da bude jedan od zadataka naučnika iz humanistike, da se bave društveno-korisnim radom.
  "Imaginarni Balkan" bi trebao da pročita svaki visoko rangirani političar iz regiona pa bi se malo zamislili pre nego što krenu s upornim forsiranjem stereotipa koje je Todorova tako lepo dekonstruisala.
  (mimi, 26. novembar 2017 20:48)

  # Link komentara

 14. Mogu da nauče kako se školjka od fiće, pregoreli smederevac ili plastična ambalaža bacaju u reku.
  (Realno, 26. novembar 2017 20:21)

  # Link komentara

 15. Ne bih se složio sa delom teksta u kojem se kaže da je Rusija ta koja je kriva za sukobe izmedju Srba i Albanaca.Tih godina raspadom SSSR imala je ona mnogo svojih briga da bi se bavila nama.Jedini krivci su sa zapada jer su želeli razbijanje Jugoslavije i bezuslovno potčinjavanje.To nisu morali da rade u Istočnoj Evropi jer su ovi jedva dočekali pad komunizma i pruženu ruku zapada.Ovde je bilo mnogo drugačije i trebalo je to staviti pod apsolutnu kontrolu a i kao žestoku opomenu svima u Evropi u slučaju da počnu nešto da se bune.Sukob sa Albancim je izazvan kao što je izazvan sukob u Ukrajini i na mnogim mestima u svetu.Kriva je Amerika i ostali zapadni sateliti (koalicija,kako vole oni da kažu).S druge strane koliko ja znam Albanski nacionalisti (ili bolje kriminalci) ubili su više Albanaca nego Srba jer su želeli mir i jedinstvo.
  (Miki, 26. novembar 2017 19:37)

  # Link komentara

 16. Ovo o vekovnoj mržnji na balkanu je izrekao Klinton iako nema veze sa životom, ali služi politčkom angažovanju i legitimizuje posedovanje ovih prostora (jer eto bez njih bi se poubijali). A kako ima onih koji veruju da ovi sa zapada sve znaju i to krajnje dobronamerno (i često unapred).... nije teško doći do ovakvog rezultata. Ali mi svoju istoriju nemamo prezentovanu u filmovima pričama i ostalim digitalnim formama, pa nam je izmišljaju kako se njima svidja (ili uvek izgledao balkan od orjentalnog, levantskog do sadašnjeg zaostalog).
  (nije ovo ni socijalna mreža ni globalno selo nego budalizam kao moć od šake budala rasističkog tipa, 26. novembar 2017 19:14)

  # Link komentara

 17. Očekivao sam vidjevši naslov teksta, da se u tekstu objašnjava njemcima i francuzima, kako napraviti ljepši Ajfelov toranj, kako umaprijediti Mercedes S klasu, kako napraviti bolja vina, kako BDP dignuti na 50-ak tisuća eura po stanovniku...
  (Dalmatinac, 26. novembar 2017 19:07)

  # Link komentara

 18. Nemci i Francuzi(franačko pleme po kome su Francuzi i dobili ime su bili Germani) su se mnogo ranije profilisali u zasebne nacije,nego što su to Albanci uradili. Albanci zaista nisu ništa doprineli razvoju kulture na Balkanu....sve srednjevekovne bogomolje koje se nalaze na Kosovu i Albaniji su srpske,grčke ili turske. Albanci nemaju čak ni naziv za Kosovo,Prištinu,Peć,Kosovsku Mitrovicu,Vučitrn,itd. Bez obzira na to,Albanci su se tokom turske vlasti izuzetno brzo islamizovali i nenormalno širili po celom Balkanu i tuđim teritorijama i samim time doveli do antagonizma koji do danas postoji prema njima od strane svih njima susednih naroda.
   (Bio prošle godine, 26. novembar 2017 19:06)

  # Link komentara

 19. Sve je tako, sam kod njih bilo pre 200-300 godina
   (bgd, 26. novembar 2017 18:53)

  # Link komentara

 20. Dobismo mi Srbi polako novu bracu, jos samo da se postaramo za jedinstvo, pa da krenemo ponovo
  (Sims, 26. novembar 2017 18:04)

  # Link komentara

 21. od jugslovena su mogli nesto i da nauce
  (mille, 26. novembar 2017 17:46)

  # Link komentara

 22. Dobar tekst o primerima srpsko-albanske vekovne saradnje. Medjutim, nije Zapad fabrikovao mrznju Srba i Albanaca, vec politicke i vojne prilike na Balkanu koje su uglavnom krojili Turska i Rusija. Slag na tortu mrznje postavili su srpski i albanski komunisti. Mrznja je toliko eskalirala osamdesetih godina proslog veka da su jedni druge u svojim razmisljanjima tretirali kao nizu rasu. Na zalost i danas je to trend, pa su pogrdne medjusobne parole hit i na sportskim utakmicama.
  Srbi i Albanci do ludih devedesetih godina nisu nikada medjusobno ratovali. I pre tog vremena Albanci su bili prvi na listi nepozeljnih naroda medju anketiranim Srbima, a Srbi isto tako po misljenju Albanaca. Cija je veca odgovornost za ovakvu stvarnost, nije ni bitno. Vazno je da se ona promeni. Za vreme petovekovne turske okupacije srpske manastire na KiM su uglavnom cuvali Albanci, a neki njihovi potomci su ih u sadasnjem vremenu palili, kao i srpski albanske dzamije. Slaba je bila osuda ove sramote od strane srpske i albanske politicke i verske elite, ako je uopste i bilo. U kosovskom boju su bili na istoj strani tadasnji Srbi i Albanci... Sa druge strane, Francuzi i Nemci su ratovali vekovima i imali milionske zrtve, a danas su najveci saveznici i glavna politicka i vojna osovina EU. Ako zele stabilan mir i sigurniju i bolju buducnost za svoju decu, Srbi i Albanci se moraju takodje pomiriti.
  (Zemun grad SPO, 26. novembar 2017 17:35)

  # Link komentara

 23. Oduševljen sam ovim tekstom. Komšija pa košulja!
   (Nikola, 26. novembar 2017 17:34)

  # Link komentara

 24. Kako da mrzis nekog,a ne znas ni zbog cega.
   (Mix, 26. novembar 2017 17:28)

  # Link komentara

 25. bravo za ovakav tekst, tako, jasno i sa istinom na sto...
  samo napred i što češće ovakvih tekstova
   (robi, 26. novembar 2017 17:25)

  # Link komentara

 26. Odlican tekst. Cestitam. Samo da znate - u Zakoniku diskriminisu se Arbanasi I Vlasi
  Pozdrav
  (Hasan Jashari, 26. novembar 2017 17:22)

  # Link komentara

 27. Odlican tekst! Hvala lepo, ali ... jbg...
   (Oliver Nedeljkovic, 26. novembar 2017 17:18)

  # Link komentara

 28. Hvala na tekstu. Odlično.
   (mešovit brak, 26. novembar 2017 17:18)

  # Link komentara

 29. odličan tekst, i potpuno se slažem. Samo, prvo da rešimo oko ovoga što su nam oteli, pa ćemo onda lako da nalazimo zajednički jezik i da učimo Francuze i Nemce.
   (djuro, 26. novembar 2017 17:14)

  # Link komentara

 30. Kako se prave problemi, a usput pljacka narot!
   (Oliver Nedeljkovic, 26. novembar 2017 17:12)

  # Link komentara

 31. ".. takozvani stogodišnji rat između Engleske i Francuske zapravo je trajao – s prekidima – od 1337. do 1453. godine, dakle skoro dvesta godina!"

  A, joj...
  (Dragan, 26. novembar 2017 17:11)

  # Link komentara

 32. nista
   (veljo gegelj, 26. novembar 2017 17:09)

  # Link komentara